A világítástervezés fortélyairól beszélgettünk...

Frissítve: feb 12

Egy helység megfelelő megvilágításához számos szempontot figyelembe kell venni. Ha kíváncsi vagy mi mindenre figyel egy világítástervező szakember a világítás tervezése során, olvasd el cikkünket!


Milyen szempontokat veszel figyelembe egy világítás tervezési projektnél?


Fontos pontosítani, hogy mi a megrendelő igénye, mit részesít előnyben, mi az, amihez feltétlenül ragaszkodik. Legyen minél egyenletesebb általános fény az egész szobában vagy a funkciók kapjanak erősebb megvilágítást, ami energiatakarékosabb megoldás, ám így vakfoltok alakulnak ki a helységen belül? Szeretné-e az általános világítást hangulatfénnyel vagy helyi világítással kiegészíteni, fognak-e olyan tevékenységeket is végezni ott, ami miatt feltétlenül szükséges a kiegészítő fény? Mindenkinek más-más a fényigénye, ami ráadásul életkorunk előrehaladtával nő, ezt az egyedi és életkori sajátosságot szintén érdemes figyelembe venni. Ezzel párhuzamosan fontos megismerni a helyiség adottságait, mekkora az alapterülete, a belmagassága, milyen színűek a falak, rendelkezik-e mennyezet fűtéssel, lehet-e változtatni a meglévő áramkiállásokon, van-e álmennyezet, mert ezek a paraméterek korlátozzák vagy pont kibővítik a választási lehetőségeket.


Hogyan alakítod ki a világítási pontokat, mikor milyen megoldási lehetőséget javasolsz?


A manapság divatos egyterű lakásokban különösen fontos a világítási zónák meghatározása és elkülönítése. Egy jó szakember tarsolyában több megvalósítási elképzelés is lehet, a megrendelővel át kell beszélni, hogy melyiknek mi az előnye, mi lehet a legjobb megoldás. Ha pl. van álmennyezet, spot lámpák elhelyezésével kialakítható homogén általános világítás 36-110 fokos világítási szögű lámpákkal (bal oldali kép). Ám ugyanez a megoldás szolgálhat arra is, hogy kiemeljük a helység egy-egy elemét, ez esetben a bútorokra 15 fokos világítási szögű spot lámpákat irányítunk (jobb oldali kép).Több világítási zónára osztható általános világítás esetén a könnyen alkalmazható megoldások egyike a Nowodvorski Cameleon System. Ezzel a fajta világítási rendszerrel csillárkapcsolóra kötve külön adhatunk világítást a nappalinak és konyhának, akkor is, ha csak egy áramkiállásunk van.


Helyi világítást létrehozhatunk a konkrét tevékenységhez illő lámpával is, pl. olvasáshoz megfelelő fali lámpával. Hangulatvilágítást adhat akár egy függönykarnis mögé rejtett LED szalag vagy fényerő-szabályozható spot lámpák sora is.


Mi a véleményed, otthonokban milyen színhőmérsékletű fényforrásokat érdemes használni?


A fényforrások színhőmérséklete külön figyelmet érdemel. Otthonokba meleg fehér fényű, 2700-3000K-es fényforrásokat javaslunk, a meleg fény élettani hatásai miatt. Csakúgy mint a napfény, úgy hat ránk lakásunk világítása is, otthonunk világításának tervezésénél legyünk erre figyelemmel! Amikor munka után hazaérünk, a meleg fehér fények nyugtatnak meg, emellett tudunk ellazulni, kipihenni a nap fáradalmait. A konyhai és fürdőszobai tevékenységek végzéséhez illetve, ha esetleg home office-t is ki kell alakítanunk a lakásban, természetes fehér, 4000K-es fény alkalmasabb, mely éberségre, aktivitásra sarkall, de ma már olyan fényforrások és lámpák is elérhetőek, amelyek színhőmérsékletét is szabályozni lehet.

Színhőmérséklet

Vannak-e olyan esetek, melyek speciális eszközt, odafigyelést, plusz számításokat igényelnek?


Természetesen igen. Mennyezetfűtés/hűtés esetén gyakran hőkamerával keressük azokat a helyeket, ahol áramkiállások létrehozhatóak. Ez pontos felmérést, világítási tervezést igényel, hiszen csak ezután jelölhetők ki az áramkiállások, világítási pontok. Nagy belmagasság esetén több fénnyel kell számolnunk, másrészt a lámpákat gyakran egyedi hosszúságú kábellel kell rendelnünk. De a fal színe is befolyásoló tényező, hiszen míg a világos felületek visszaverik a fényt, a sötét, főleg a fekete elnyeli. Nagyon sötét falfelületek esetén kb. dupla annyi mesterséges fénnyel kell számolnunk. Hasonló a hatásuk a nagy ablakoknak, üvegfelületeknek. A nagy nyílászárók napközben csodásak, viszont este úgy kell számolnunk velük, mint egy fekete falfelülettel.


Riportunk összegzéseként megállapíthatjuk, hogy egy helyiség megfelelő megvilágításához sok-sok tényezőt kell figyelembe venni, a konkrét lámpaajánlás pedig csak a legutolsó állomás. Az igényekhez tökéletesen igazodó végeredményért, érdemes szakemberhez fordulni. Összetettebb projektek, több funkciós világítás modellezése, fejlesztési pályázatok esetén feltétlenül javasoljuk világítástervezési szolgáltatásunkat, melyről itt olvashatsz!

66 megtekintés